Artikel i "Värnpliktsnytt" nr 8 2000.
Reporter Jesper Paulander.
www.varnpliktsnytt.org

- Gör en bok om vår tid i lumpen.
Idén kom som en blixt från klar himmel en gång för fem år sedan då CM Jönsson träffade sina lumparkompisar. Sagt och gjort. Resultatet blev en bok om kustjägare. En bok om sömnlösa nätter, sönderskavda fötter och skrikande befäl.

Han hade aldrig skrivit dagbok tidigare, men när CM Jönsson ryckte in på KA1 1990 satte han igång.
- Nu i efterhand undrar jag hur jag hade tid att skriva dagbok. Dessutom har jag ingen aning om varför jag började, säger han.
Dagboken blev viktigare än vad CM kunnat tro. Nu, tio år senare, har anteckningarna förvandlats till debutromanen "Jag ska bli kustjägare".
Läsaren får följa CM och hans kompisar genom både svåra prövningar, som jägarmarschen, det beryktade badet i bajsgropen och lyckliga stunder med plutonskompisarna.

Efter lumpen prövade Cm på olika saker. Han utbildade sig till reservofficer, jobbade och reste innan han till slut bestämde sig för att plugga till lärare.
Idag jobbar han som lärare i matematik och NO i årskurs 4-9 på Fågelskolan i Lund. Men ledarstilen är långt ifrån de skrikande befäl han själv utsattes för under kustjägartiden.
- Jag försöker köra en ganska mjuk stil. Det funkar inte med militärt system i skolan. Men om någon unge bara är ute för att jävlas får man ju höja rösten och till slut slänga ut dem. Men det har jag aldrig behövt göra, berättar CM.
Du tvingar dem inte att göra några böjsträck (kustjägarspråk för armhävningar) om de är jobbiga?
- Ha ha. Jo, efter jag muckade vikarierde jag som idrottslärare. Då kanske det blev lite böjsträck. Men inte så många, skyndar han sig att påpeka.

Även om CM har en mjuk stil nu för tiden så märks det att han påverkats av det militära livet. Att vara ambitiös och känna ansvar är viktigt.
- Jag kollar på alla såpoperor på TV när jag kommer hem från skolan. Minst fem timmar varje dag, säger Anna, en av eleverna när ämnet TV kommer upp på en av CM:s mattelektioner.

"Allt ni behöver är ett
jävligt tjockt pannben."
citat från "Jag ska bli kustjägare"

CM får något mörkt i blicken och förklarar tydligt:
- Vet du vad man blir då? Man blir förslappad.
Och förslappad ska man inte vara.
Risken att CM själv skulle bli förslappad är inte så stor. Han tränar styrka och löpning minst 2-3 gånger i veckan, men på senare tid har det blivit nästan varje dag.Formen är ändå ljusår ifrån vad den var i lumpen.
Böjstreck till frukost, vattenfys till lunch och snabbmarsh till middag gjorde att konditionen låg i klass med en hygglig travare.
- Lumpen var slitsam. Man var ofta psykiskt nere och längtade hem till mamma. Men det fanns något som drev måg framåt. Jag skulle bara klara det.
Du tyckte inte det var för hårt?
- Jag tyckte inte det då. Man var beredd att offra allt för att få baskern. Men det är ju egentligen bara teater med alla skrikande befäl. De hade väl marinkåren i USA som förebilder, säger CM.
Numera längtar han inte tillbaka till KA1 särskilt mycket. Han trivs bra som lärare och kanske kommer det en ny bok så småningom.
Men kustjägartiden har definitivt satt sina spår.
Klockan är fortfarande kvar på insidan av vänsterarmen.
Fänrik Forslunds motivering var klockren:
"Då kan ni observera sekundvisaren när ni har vapnet i anläggning".
Ränderna går aldrig ur en kustjägare.

Tillbaka